RSS

Dwarf Cavendish…

23 Mar

Pokok pisang Serendah aka Pisang Kapal dah banyak kali berbuah hasil tanaman suami ku. Asalnya pokok tu dihadiahkan kawan suami dari Indonesia. Pisang ni masaknya berkulit hijau. Kalau di biarkan ranumnya berisi lembek. Tak la berapa sedap dimakan begitu saja. Kerap aku buat cekodok ja. Semalam aku campur dengan jagung, goreng dan sedappp kata Aishah.

Hari ni nak cuba buat kek pisang. Google resepi yang mudah dan ringkas. Jumpa la blog NinaMirza ni. Mudah ja dan bahan pun semua ada dalam stok aku. Telur, tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder, gula, minyak masak. Humban jer semua dalam blender (part ni aku paling suka). Siap, bakar 40minit. Nak detail sikit resepi dan bahannya, baca la blog entry di kek pisang (jazakallah nina mirza)

Adunan yang siap diblend. Aku susun potongan pisang buat hiasan sikit. Siap bakar, anak2 dah tunggu nak ngapp… hahaha. Tak sempat sejuk dah tinggal separuh… 

So this recipe is for keeps!

Sedikit bahan bacaan aku dapat masa google pisang serendah. Menarik juga asal usul pisang ni dan baru aku tahu cara terbaik untuk makan pisang serendah.

kredit to blog pisang serendah

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on March 23, 2017 in coretan

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: